2019. július 23.

 

 

Az Emberi Erőforrás Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett Csoóri Sándor Alap program keretében a CSSP-NEPZENE-2018 kategória kódú pályázaton a Szeredás Hagyományőrző Egyesület 1,6000,000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el, melyet az alábbiak szerint használt fel.

A Szeredás Népzenei Együttes a Szeredás Hagyományőrző Egyesület keretein belül működik. Együttesünk 1993-ben alakult 2018-ban nagyszabású hangversennyel ünnepelte 25 éves jubileumát. Zenekarunk az elmúlt 25 évben országos ismertségre tett szert, valamint jelentős szakmai sikereket ért el. (Több szakmailag elismert CD, színpadi műsor és dramatikus előadás született meg e negyed évszázad alatt.)


Az együttes szakmai vezetője Kálmán Péter Cucás, a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntető cím tulajdonosa.
Elsődleges szakmai feladatunknak érezzük szűkebb régiónk, a Hajdúság, a Hortobágy, a Kis-Sárrét, Alsó-Bihar, valamint a Dél-Nyírség népzenei és vokális hagyományainak feldolgozását, színpadra állítását és hanghordozókon való rögzítését. Ezen kívül folyamatosan bővítjük a zenekar repertoárját a Kárpát-medence népzenei hagyatékából, hogy minél hitelesebben tudjuk azt a közönség elé vinni, legyen szó akár koncertről, táncházról, tematikus előadásról, vagy éppen dramatikus játékról.
Együttesünk és Egyesületünk évente körülbelül kb. 100 felkérésnek tesz eleget, az óvodáktól a legnevesebb fesztiválokig egyaránt.
Legutóbb, egy az Alsó-Bihar népzenéjét feldolgozó gyakorló CD-t készítettünk, ami nagy kihívás volt számunkra, hiszen e tájegység népzenéjének java része eddig még nem került alapos és elemző feldolgozásra, így fehér folt volt a népzenét játszók és kedvelők előtt. A táncegyüttesek is nagy örömmel fogadták kezdeményezésünket, hiszen repertoárjukat egy új eddig jórészt ismeretlen anyaggal tudják bővíteni. Teveink között szerepel az anyaggyűjtés befejeztével egy szerkesztett önálló hanghordozó kiadása ebből az értékes, eddig periférián lévő anyagból.


Ezen kívül még két nagy tervet dédelgetünk, és az előkészítő munkák ez irányban is elindultak, illetve igen előrehaladott állapotban vannak.


1. Népzene a magyar klasszikus zenében… - Koncert jelleggel, és az ismeretterjesztés nem titkolt szándékával a nagy magyar zeneszerzők kompozícióiban fellehető népzenei elemek és motívumok autentikus, népi hangszereken való bemutatása. (Korhatár nélkül)


2. Koncert jellegű ismeretterjesztő előadás elkészítése Bocskai Istvánról, a magyarok Mózeséről, a hajdúk atyjáról. Az előadás hitelesen mutatná be a kor zenéjét, viseletét, táncait, és nem mellőzné az irodalmi és történelmi háttér bemutatását sem. (Korhatár nélkül)

 

A jelen pályázatban elnyert támogatás ezen törekvések előkészítésében illetve megvalósításában jelent/jelentett nagy segítséget a pályázati időszakot lefedő 2018-2019-es évben:

  • Előadássorozat: (B1 oktató díj) - A régi zene kapcsolatai a magyar népzenével
    Előadó: Béke Csaba előadóművész, zenetanár
    (Bocskai emlékműsor előkészítése, lásd: részletes feladatleírás)
     
  • Előadássorozat: (B1 oktató díj) - A magyar klasszikus zene kapcsolatai a magyar népzenével
    Előadó: Tóth József előadóművész, zenetanár
    (Népzene a magyar klasszikus zenében… - lásd: részletes feladatleírás)
     
  • 5 db hajdúsági mellény: (B3 Népviselet, fellépőruha) - Bocskai emlékműsor, valamint egységes színpadi megjelenés.

     
  • 1db tok citerához, 1 db tok kobozhoz, 1 db tok ütőgardonhoz: (B 6 hangszer beszerzése, felújítása) – Hangszerpark és népzenei repertoár bővítése koncertekhez, előadásokhoz, táncházakhoz.
     
  • Csiptetős mikrofonok vonós hangszerekhez + Kábelek a csiptetős mikrofonokhoz: (B7 kisértékű tárgyi eszközök) – Igényes színpadi hangtechnikai megszólalás, stúdiómunkához, táncházakhoz, valamint népzenegyűjtéshez.
     
  • 1db nagybőgő, 1 db citera, 1 db koboz, 1 db ütőgardon (C1 hangszer beszerzése) - Hangszerpark és népzenei repertoár bővítése, koncertekhez, előadásokhoz, táncházakhoz.

 

 

A megítélt támogatás az eredeti pályázatban megjelölt összegnél kevesebb volt, ezért elmaradt részvételünk a bárándi citerás táborban.